Saturday, March 8, 2008

Kaneelisaiakesed


Enne tänast olen katsetanud kaneelisaiakesi vähemalt 3 korda. Alati on midagi valesti, tainas ei kerkinud :S. Seekord proovisin teha täpselt nii nagu Internetis õpetati- varusin Sunnuntai jahu (mis pidi alati väga hea tulemuse andma) ja pärmi segasin pigem leigesse vedelikku kui kuuma. Ja õnnestus :) Muidugi sai saiakesi jälle rohkem kui meie pere neid tarbida jõuab, aga õnneks läheme täna külla:) Ilusat naistepäeva!

Retsept on raamatust "Isuäratavad küpsetised"

Kaneelisaiad

50g pärmi
150g margariini või võid
5 dl piima
1/2 tl soola
1-1 1/2 dl suhkrut
1 1/2 värskelt uhmerdatud kardemoniseemneid
või 2 tl jahvatatud kardemoni
1 muna
u 1,5 liitrit nisujahu

Täidiseks:
margariini või võid
suhkrut
jahvatatud kaneeli

Määrimiseks:
1 muna

Ahjusoojus 250 kraadi

Murenda pärm kaussi. Sulata rasvaine, lisa piim, ja kuumuta kehatemperatuurini 37C. Kalla veidi taignavedelikku pärmile ja sega, kuni see lahustub. Lisa ülejäänud vedelik, sool, suhkur, kardemon, muna ja suurem osa jahust.

Sõtku tainast, kuni see kausi küljest lahti lööb. Puista peale veidi jahu. Kata rätikuga. Lase taignal tuuletõmbeta kohas poole suuremaks kerkida. Arvesta u 30-40 minutiga.

Sõtku tainast mõni minut kausis. Tõsta see siis jahuga üle puistatud taignalauale. Sõtku sisse ülejäänud jahu. Taigen on valmis, kui see käte ja laua küljest lahti lööb.

Jaga taigen pooleks. Rulli mõlemad tükid kergelt üle puistatud taignalaual neljakandiliseks, laius u 20 cm ja pikkus u 40 cm. pane tükkidele täidis. Rulli taigen kokku ja lõika u 2 cm laiused tükid. Aseta saiad vormidesse või küpsetuspaberile, nii et lõikepind jääks ülespoole. Lase saiakestel rätikuga kaetult poole suuremaks kerkida, 20-30 minutit. Määri lahtiklopitud munaga. Küpseta ahju keskosas 250 kraadi juures 8-10 minutit. Lase rätiku all jahtuda.

No comments: